Nmedia
Nmedia

ANTONIJA MLAĐA

Julia Antonia Minor, Antonia Minor, Antonia Augusta

Antonija Mlađa (36. g. pr. K. – 37. g. po. K.) pripadnica je julijevsko-klaudijevske dinastije, rođena u Rimu kao druga kći Oktavije, sestre rimskog cara Augusta i slavnog rimskog državnika i vojskovođe Marka Antonija.

Nedugo nakon rođenja Antonije Mlađe, Marko Antonije napušta obitelj zbog egipatske kraljice Kleopatre i odlazi u Egipat. Tako je Antonija Mlađa sa sestrom Antonijom Starijom odrasla u domu budućeg rimskog cara Augusta i odgajana u tradicionalnom rimskom duhu temeljenom na ženskim vrlinama i brizi za domaćinstvo. Nakon smrti Marka Antonija 30. g. pr. Kr. koji je počinio samoubojstvo zbog poraza u bitci kod Akcija, car August je velikodušno dopustio svojim nećakinjama stjecanje bogatog nasljedstva po ocu što im je u životu pružilo veliku sigurnost i određenu neovisnost.

Godine 16. pr. Kr. Antonija Mlađa udaje se za rimskog vojskovođu Druza, mlađeg brata budućeg rimskog cara Tiberija. Izvori govore kako je njihov brak bio prožet vjernošću i uzajamnom ljubavlju. Antonija Mlađa često je pratila Druza u vojnim pohodima širom Carstva. Imali su troje djece: Germanika, Livilu i Klaudija, koja će imati važne uloge u rimskoj povijesti. Druzova iznenadna smrt 9. g. pr. Kr. jako je potresla Antoniju Mlađu koja je tada imala tek 27 godina. Ona će, usprkos Augustovim željama ali i pritiscima o ponovnoj udaji, ostati udovica do kraja života posvećena odgoju svoje djece te potom unučadi u Augustovu i Livijinom domu u Rimu. Antonija Mlađa, iako posvećena brizi o odgoju djece, ipak je ostala uključena u javni život zadržavajući velik utjecaj u životima svoje djece. Iznenadna i zagonetna smrt sina Germanika bila je težak udarac u njezinu životu. Tada se ponovno povlači, ali i opet vrlo ubrzo uključuje u javni život jer u to vrijeme umire Livija, a Antonija Mlađa postaje prva žena carskog dvora.

U složenim odnosima članova carske obitelji povijest je opisala Antoniju Mlađu kao osobu visokih moralnih načela, čak i u teškim trenucima i događajima u kojima su sudjelovala njezina djeca. Antonija Mlađa je naime 31. g. po. Kr. razotkrila zavjeru u kojoj su njezina kći Livila i zapovjednik pretorijanske garde Lucije Elije Sejan željeli ubiti Tiberija i Kaligulu ne bi li zasjeli na carsko prijestolje. Tiberije je Antoniji Mlađoj prepustio odluku o načinu kažnjavanja kćeri Livile koju ona stavlja u kućni pritvor i izgladnjuje do smrti.

Njezin status, ugled i utjecaj u rimskom društvu potvrđuje odluka cara Kaligule o dodjeli svih počasti koje je imala i rimska carica Livija, a koje je ona odbila. Ipak, vrlo brzo zbog kritiziranja Kaliguline vladavine dolazi u sukob s carem zbog čega je Antonija Mlađa u 73. godini života počinila samoubojstvo trovanjem. Iako je njezina urna položena u Augustov mauzolej u Rimu, pokopana je bez ikakvih počasti. Dolaskom na vlast, njezin sin Klaudije vraća joj posmrtno sve izgubljene počasti, među kojima i titulu Augusta, do tada dodijeljenu jedino carici Liviji. Nadalje, njezin rođendan proglašen je državnom svetkovinom koja je obilježavana igrama i javnim prinošenjem žrtvi.

Antonija Mlađa ostala je zabilježena u rimskog povijesti kao simbol rimskih obiteljskih vrijednosti i u vrijeme vladavine Klaudija kovan je novac s prikazom Antonije kao božice Cerere, zaštitnice plodnosti, žetve i braka.