Nmedia
Nmedia

TIBERIJE

Tiberije Klaudije Neron, Tiberije Julije Cezar, Tiberius Caesar Augustus

Tiberije (42. g. pr. Kr. – 37. g. po. Kr.) je bio istaknuti rimski vojskovođa, drugi rimski car i pripadnik julijevsko-klaudijevske dinastije. Sin je Tiberija Klaudija Nerona i Livije Drusile, buduće prve rimske carice.

Iako je Tiberije Klaudije Neron bio Augustov protivnik pristao je na razvod od Livije, vjerojatno kako bi sačuvao klaudijevsku lozu. Nakon smrti brigu i odgoj njegovih sinova preuzeo je August koji ih je i usvojio, a time su ostvarili i pravo na carsko prijestolje.

Tiberije je uz cara Augusta postao vješt vojnik. August ga već 25. g. pr. Kr. postavlja za časnika u vojnom pohodu u Kantabriji, a sudjeluje i u pohodu na Parte. Godine 16. pr. Kr. imenovan je upraviteljem Galije, a iste godine sklapa brak s Vipsanijom Agripinom. U braku, prožetom ljubavlju i vjernošću, rođen je jedini izravni Tiberijev potomak, sin Druz Mlađi. Već 13. g. pr. Kr. Tiberije je imenovan konzulom, a dvije godine kasnije Oktavijan ga prisiljava da raskine brak sa Vipsanijom Agripinom te se oženi njegovom kćeri Julijom. Brak je od samog početka bio osuđen na propast zbog međusobne netrpeljivosti, što je bio jedan od razloga Tiberijeva čestog izbivanja iz Rima. Godine 6. pr. Kr. Tiberije napušta Rim i odlazi na grčki otok Rodos gdje osam godina živi u samoći. Nakon smrti Gaja i Lucija Cezara, August 2. g. po. Kr. traži od Tiberija da se vrati u Rim kako bi preuzeo dio državničkih dužnosti, a uz Livijin nagovor proglašava ga i svojim nasljednikom na carskom prijestolju. Tako 14. g. po. Kr. August umire i carsko prijestolje mirnim putem preuzima njegov jedini nasljednik Tiberije koji odbija većinu počasti koje je imao August, temeljeći vladavinu na tradicionalnim republikanskim vrijednostima i diobi vlasti sa Senatom. Ipak većina je ovlasti bila u rukama cara.

To je vrijeme kada se u vojnim redovima javlja sve veće nezadovoljstvo. Važnu ulogu u smirivanju pobune imali su sin Druz Mlađi i nećak Germanik koji su time osigurali stabilnu vladavinu Tiberiju i postali potencijalni nasljednici carskog prijestolja. Ipak to se nije ostvarilo zbog njihove prerane smrti, ali i spletki drugih članova carske obitelji koji su sudjelovali u zavjerama pretorijanskog zapovjednika Lucija Elija Sejana koji se je želio domoći carskog prijestolja.

Kada 26. g. po. Kr. Tiberije odlazi u svoju vilu na otok Capri gdje se posvetio astrologiji i književnosti, Sejanova moć u Rimu sve je više jačala. Tiberijev odnos s majkom Livijom vremenom se pogoršavao. Tiberije joj je uskratio naslov Mater patriae tj. majke domovine te je odbio doći na njezin pogreb u Rim 29. g. po. Kr. i odbija joj odati posmrtne počasti. Nakon Livijine smrti Tiberije se vraća u Rim i uzima stvari u svoje ruke, obračunava se sa Sejanom, a zatim i s ostalim sudionicima zavjere među kojima su bili članovi senata i pripadnici carske obitelji.

Tiberije zbog represije postaje sve manje popularan među narodom i sve češće se postavlja pitanje njegova nasljednika. Početkom 37. g. po. Kr. na putovanju kroz Kampaniju Tiberije je osjetio znakove bolesti, ali ih je u vojničkom duhu ignorirao. Uskoro se njegovo zdravstveno stanje naglo pogoršalo te je umro u 77. godini života u vili u Mizenumu u južnoj Italiji. Prema nekim navodima Tiberije je ugušen na samrtnoj postelji nakon što je počeo pokazivati znakove ozdravljenja. O njegovoj nepopularnosti svjedoči da je bilo i onih koji su tražili da mu se tijelo baci u rijeku Tiber poput nekog kriminalca, ali ipak njegov nećak i nasljednik carskog prijestolja Kaligula naređuje da se Tiberijevo tijelo kremira i pepeo položi u Augustov mauzolej.