Nmedia
Nmedia

JULIJA STARIJA

Julia Maior, Julia Caesaris filia, Julia Augusti filia

Julija Starija (39. g. pr. Kr. – 14. g. po. Kr.) pripadnica je julijevsko-klaudijevske dinastije, jedino biološko dijete prvog rimskog cara Augusta i njegove druge supruge Skribonije.

Rođena je 39. g. pr. Kr. u Rimu, a na dan njezina rođenja August se razveo od Skribonije i prema rimskom običaju preuzeo brigu o djetetu. Ubrzo se ženi Livijom koja Juliju Stariju odgaja u duhu rimskih tradicionalnih vrijednosti.

Već 37. g. pr. Kr., iako je imala tek dvije godine, otac joj pokušava dogovoriti brak s Markom Antonijem Antilom, sinom Marka Antonija. Ovaj dogovoreni brak trebao je biti jamstvo mira između dviju suprotstavljenih strana, ali Oktavijanovom (Augustovom) pobjedom nad Markom Antonijem u bitci kod Akcija 31. g. pr. Kr. dogovoreni planovi propadaju. Ipak Julija Starija vrlo rano, već s 14 godina, stupa u brak s rođakom Markom Klaudijem Marcelom, sinom Gaja Klaudija Marcela Mlađeg i Augustove sestre Oktavije Mlađe. Car August bio mu je jako naklonjen, stoga je u javnosti bilo uvriježeno mišljenje kako je upravo Marcel Augustov nasljednik. Nažalost, Marcel ubrzo umire, a Julija ulazi u brak sa znatno starijim znamenitim rimskim vojskovođom Markom Vipsanijem Agripom, Augustovim bliskim suradnikom i vjernim prijateljem koji je time postao nasljednik carskog prijestolja. Julija Starija pratila je Agripu na brojnim putovanjima, osobito u vrijeme dok je bio namjesnik Galije. Imali su petero djece: Gaja Cezara, Lucija Cezara, Juliju Mlađu, Agripinu Stariju i Agripu Postuma.

Car August 17. g. pr. Kr. posvaja Julijine i Agripine sinove Gaja Cezara i Lucija Cezara te preuzima brigu o njihovu odgoju i obrazovanju te oni postaju njegovi nasljednici. Agripa umire 12. g. pr. Kr. u Kampaniji, a Julija će vrlo brzo sklopiti politički brak s Livijinim sinom Tiberijem. Brak je bio rezultat Augustovih planova, ali je već na samom početku bio osuđen na neuspjeh zbog međusobne nesnošljivosti između Julije i Tiberija. Budući da nisu imali zajedničkih potomaka, jer njihovo jedino dijete nije preživjelo dječju dob, Tiberije i Julija se 6. g. pr. Kr. razdvajaju. Tiberije odlazi na Rodos, a Julija Starija ubrzo biva 2. g. pr. Kr. uhićena zbog preljuba, razvratnosti i sudjelovanja u zavjeri. August poništava njihov brak potaknut zakonom o obiteljskim vrijednostima na kojemu je u to vrijeme radio. Juliju šalje u progonstvo na mali izolirani otok Pandateriju (danas Ventotene) gdje ju je smjela posjećivati jedino majka Skribonija. Vremenom joj dozvoljava povratak u grad Regij na jugu Italije, no nikada joj nije oprostio i ublažio kaznu premda su građani to učestalo tražili.

Augustovom smrću Tiberije postaje car i dobiva priliku osvetiti se Juliji za sve nedaće koje mu je stvorila tijekom braka. Tiberije joj zabranjuje posjete i napuštanje kuće. Naposljetku Julija napuštena i bolesna umire od gladi 14. g. po. Kr. nedugo nakon smrti oca koji je zabranio da se pokopa u Augustov mauzolej. Većina povijesnih izvora opisuje Juliju Stariju kao osobu bez morala, no ipak pojedini ističu njezinu plemenitost, inteligenciju i iznimnu ljepotu.