Nmedia
Nmedia

OKTAVIJA MLAĐA

Octavia Minor

Oktavija Mlađa (69. – 11. g. pr. Kr.) jedna je od najistaknutijih žena u rimskoj povijesti, osobito štovana za vrijeme života zbog odanosti, humanosti i plemenitosti. Ona je sestra prvog rimskog cara Augusta, rođena u Noli, jednom od najstarijih južnotalijanskih gradova Kampanije, ali i gradu u kojem je umro car August.

Oktavija Mlađa bila je kći Gaja Oktavijana i Acije Balbe Cezonije, nećakinje Julija Cezara. Djetinjstvo je provela na putovanjima s obitelji, najprije s ocem, a zatim nakon njegove smrti i očuhom Lucijem Marcijem Filipom. Već 54. g. pr. Kr. očuh petnaestogodišnjoj Oktaviji Mlađoj ugovara brak s uglednim članom klaudijevske obitelji i poznatim rimskim vojskovođom Markom Klaudijem Marcelom koji je bio 21 godinu stariji. Tijekom njihova braka Julije Cezar želio je da se Oktavija razvede od Marcela i uda za uglednog vojskovođu i političara Gneja Pompeja, ali se to nije ostvarilo. U braku s Marcelom rodila je troje djece: Klaudiju Marcelu Stariju, Klaudiju Marcelu Mlađu i Marka Klaudija Marcela, da bi nakon smrti supruga 40. g. pr. Kr. prema odobrenju Senata sklopila brak s uglednim rimskim političarom i vojskovođom Markom Antonijem. Premda je njihov brak sklopljen iz interesa kako bi se pomirile dvije suprotstavljene strane - Marko Antonije i Oktavijan - ipak je u početku bio ispunjen vjernošću i ljubavi, a u braku su rođene i dvije kćeri. Oktavija Mlađa bila je požrtvovna žena i majka koja je pratila supruga te se predano brinula i odgajala ne samo zajedničku djecu nego i sinove iz muževljeva prethodnog braka. Ipak, 41. g. pr. Kr. Marko Antonije odlazi u Egipat svojoj ljubavnici, egipatskoj kraljici Kleopatri koja mu rađa blizance, a Oktavija se 36. g. pr. Kr. iz Atene s djecom vraća u Rim i sve do 32. g. pr. Kr., kada se službeno razvodi od Marka Antonija, je pregovarač između brata Oktavijana i supruga. Nakon Antonijeve smrti posvećuje se odgoju zajedničke djece, ali i njegove djece iz brakova s Fulvijom i Kleopatrom.

Godine 23. pr. Kr. iznenadno umire Oktavijin sin Marcel nakon čega se više nikad nije u potpunosti oporavila. Oktavija Mlađa tada se povlači iz javnog života i u čast sinu otvara Marcelovu knjižnicu, dok August podiže znamenito Marcelovo kazalište. Oktavija Mlađa umire u Rimu između 11. i 9. g. pr. Kr. a pokopana je uz sve počasti u Augustovu mauzoleju. August joj u čast podiže vrata i portik, a ona je jedna od prvih žena čiji je portret prikazan na rimskom novcu.