Nmedia
Nmedia

DRUZ STARIJI

Nero Claudius Drusus Germanicus

Decim Klaudije Druz, Druz Klaudije Neron, Druz I., Neron Druz, Nero Claudius Drusus Germanicus

Druz Stariji (38. – 9. g. pr. Kr.) bio je rimski vojskovođa i političar, sin Tiberija Klaudija Nerona i Livije koja će nakon razvoda i udaje za Augusta postati najmoćnija žena Carstva te otac rimskog cara Klaudija. Svega nekoliko dana nakon Druzova rođenja Livija se udaje za Augusta pa su Rimom kružile glasine da je zapravo Augustov sin. Druz je sa starijim bratom Tiberijem, koji će kasnije postati car, odrastao u očevoj kući sve do svoje smrti 33. g. pr. Kr. Potom brigu o njima preuzimaju Livija i August koji im kao posvojenim sinovima daje brojne ovlasti i odaje počasti.

Godine 16. pr. Kr. Druz ulazi u brak s Antonijom Mlađom, Augustovom nećakinjom. Brak je bio ispunjen ljubavlju i vjernošću. Imali su troje djece među kojima se u rimskoj povijesti ističu budući car Klaudije i slavni vojskovođa Germanik.

Godine 16. pr. Kr. Druz ulazi u brak s Antonijom Mlađom, Augustovom nećakinjom. Brak je bio ispunjen ljubavlju i vjernošću. Imali su troje djece među kojima se u rimskoj povijesti ističu budući car Klaudije i slavni vojskovođa Germanik.

Druzova vojna karijera obilježena je brojnim pohodima i pobjedama nad germanskim narodima te je on prvi rimski general koji je započeo značajne kampanje i osvajanje Germanije. Osim uspješne vojne karijere obnašao je i civilne dužnosti. Tako od brata preuzima pretorske i kvestorske dužnosti kada Tiberije 16. g. pr. Kr. odlazi iz Rima. Druz je nekoliko godina poslije poslan u Galiju kako bi smirio pobunu stanovništva zbog germanskih prodora u Galiju. On s legijama potiskuje Germane preko Rajne i širi granice Carstva prodirući duboko na germansko područje sve do Sjevernog mora. Nakon povratka u Rim uspješan ratni pohod osigurao mu je naslov praetor urbanus. Ipak, Druz se nije želio zadržati u Rimu. Ponovno odlazi u Germaniju te ponovno širi granice Rimskog carstva. Njegovi vojnici proglašavaju ga imperatorom, a 9. g. pr. Kr. ponovno je izabran za konzula. Međutim, ubrzo ponovno napušta Rim i odlazi u rat protiv germanskih plemena koja i ovaj put uspješno odbacuje s druge strane Rajne. No zbog ozljeda prouzročenih padom s konja umire u 29. godini života. Uz najveće počasti njegov je pepeo položen u Augustov mauzolej. O njegovoj popularnosti među vojnicima i danas svjedoči spomenik koji su legionari podigli u današnjem Mainzu (Mogontiacum), gdje su se prema Augustovu nalogu održavale godišnje svečanosti na dane Druzova rođenja i smrti. Njegovi sinovi naslijedili su očevo počasno ime Germanicus.

Budući da naronitanskim carskim statuama nisu sačuvani portreti ne može se sa sigurnošću tvrditi koga prikazuju, a moguće je kako ova skulptura prikazuje Druza Mlađeg, Tiberijeva sina i nasljednika.