Nmedia
Nmedia

AGRIPINA MLAĐA

Julija Agripina, Agripinila

(Julija Agripina, Agripinila, Julija Augusta Agripina, Agrippina Minor)
Agripina Mlađa (15. g. po. Kr. – 59. g. po. Kr.) jedna je od rimskih carica julijevsko-klaudijevske dinastije.

Kći je Agripine Starije i slavnog rimskog vojskovođe Germanika, rođena 15. g. u današnjem Kölnu (Opidum Ubiorum). Ovaj grad će 50. g. dobiti status kolonije i njoj u čast biti nazvan Colonia Claudia Ara Agrippinensium. Agripina Mlađa imala je tri brata - Kaligulu, Nerona Cezara i Druza Cezara te dvije sestre - Juliju Livillu i Juliju Druzilu. U početku je s obitelji pratila slavnog oca u vojnim pohodima po Carstvu, no ubrzo je s braćom i sestrama poslana u Rim gdje ih je odgajala njihova baka Antonija Mlađa. Nakon Germanikove smrti, 19. g., brigu o djeci preuzima njihova majka Agripina Starija. Tako su u odgoju Agripine Mlađe sudjelovale tri najutjecajnije žene toga doba - majka Agripina Starija, baka Antonija Mlađa i prabaka carica Livija.

Vrlo rano, već s trinaest godina, ulazi u brak s Gnejom Domicijem Ahenobarbom u kojem je 37. g. rođen Lucije Domicije Ahenobarb, u rimskoj povijesti poznatiji kao car Neron. Agripina Mlađa tijekom vremena postaje vrlo uvažena matrona, a osobito u vrijeme kada njezin brat Kaligula preuzima carsko prijestolje. Zajedno sa sestrama uživala je prava koja su imale vestalke. Kaligula je kovao novac s njihovim likovima te dodao njihova imena konzulskim i drugim zakletvama koje su polagali magistrati i rimski građani.

No, blagostanje nije potrajalo i ubrzo nakon što Kaligula otkriva zavjeru Agripine Mlađe i Liville protiv njega, razbaštinjuje ih i protjeruje na Poncijsko otočje. Nedugo nakon toga Kaligula je svrgnut s prijestolja, a novi car 41. g. postaje Agripinin stric Klaudije koji vraća sestre iz progonstva u Rim i preuzima brigu o Agripininu sinu Neronu.

Agripina Mlađa, kako bi osigurala visok društveni status, utjecaj i moć pokušava sklopiti brak s budućim carem Galbom koji je odbija, ali 41. g. prema Klaudijevoj naredbi utjecajni konzul Salustije Pasijen, nakon što se prisilno razveo od supruge, sklapa brak s Agripinom Mlađom i postaje Neronov očuh. Nakon muževljeve smrti Agripina Mlađa se 49. g. udaje za cara Klaudija kako bi osigurala moć i sigurnu budućnost svojem sinu. Klaudije posvaja Nerona te on vremenom postaje i prvi prijestolonasljednik. Nedugo nakon toga car Klaudije je otrovan, a njegova smrt se povezuje s Agripinom Mlađom. Neron 54. g. preuzima prijestolje i u početku vlada zajedno s majkom. Međutim, ubrzo dolazi do nesuglasica i Agripina pokušava svrgnuti Nerona te ustoličiti Klaudijeva sina Britanika. Neron je otrovao Britanika doznavši za majčinu namjeru, a Agripina je bezuspješno pokušavala vratiti izgubljeno povjerenje. Neron je 57. g. prognao svoju majku u Mizenum u Kampaniji gdje ona i umire 59. g. pod nerazjašnjenim okolnostima, a antički izvori njezinu smrt izravno povezuju s Neronom.