Nmedia
Nmedia

LUCIJE CEZAR

Lucije Vipsanije Agripa, Lucije Julije Cezar

Lucije Cezar (17. g. pr. Kr. – 2. g. po. Kr.) pripadnik je julijevsko-klaudijevske dinastije, sin slavnog rimskog vojskovođe Marka Vipsanija Agripe i Julije Starije, jedine Augustove kćeri.

Nedugo nakon rođenja Lucija Vipsanija Agripe car August ga posvaja zajedno sa starijim bratom Gajem Cezarom te dobiva ime Lucije Julije Cezar. Lucije je s bratom odrastao i školovao se u Augustovu domu pod djedovim nadzorom. Braća su kao Augustovi nasljednici imala osiguranu političku i vojnu karijeru. Nakon brata Gaja i Lucije Cezar je 2. g pr. Kr. dobio naslov princeps iuventutis te dobio privilegiju prisustvovanja sjednicama rimskog Senata. O popularnosti Lucija i Gaja svjedoči cijeli niz skulptura i hramova koji su njima u čast podignuti širom Carstva. U njihovu čast kovane su brojne serije novca s njihovim likom, a na nekim emisijama prikazani su i s majkom Julijom.

Početak Lucijeve vojne karijere prekida iznenadna bolest i smrt u devetnaestoj godini života. Preminuo je 2. g. po. Kr. u Masaliji (danas Marseilles) na putu prema Španjolskoj gdje se trebao pridružiti legijama. Lucijev pepeo je uz sve počasti položen u Augustov mauzolej s drugim istaknutim članovima julijevsko-klaudijevske dinastije. Njegova smrt bila je težak udarac caru Augustu. Rimski povjesničar Tacit navodi sumnju da je Livija bila upletena u Lucijevu smrt kako bi svojem sinu Tiberiju osigurala carsko prijestolje.