10. godišnjica arheološkog lokaliteta Rimski mozaici, Risan

U petak 4. lipnja u Arheološkom muzeju Narona otvorena je gostujuća izložba “10. godišnjica arheološkog lokaliteta Rimski mozaici, Risan”.

Uvodnim govorom okupljenim posjetiteljima obratio se ravnatelj Arheološkog muzeja Narona te ravnateljica Turističke zajednice grada Metkovića Magdalena Medar Ujdur.

O samoj izložbi i arheološkom lokalitetu Rimski mozaici govorili su predstavnici Turističke organizacije općine Kotor gosp. Zoran Živković koji je i začetnik ideje o prezentaciji lokaliteta, Bosiljka Bakočević kao inicijator suradnje dvaju muzeja te Emilija Radulović koja je i otvorila izložbu.

Putem informativnih panoa predstavljeni su ostaci vile iz drugog stoljeća s pet mozaika i dva mozaička fragmenta, među kojima je i jedinstvena predstava boga sna Hipnosa, te je prikazan film Antički Risan uz istoimenu brošuru. U istraživanjima i prezentaciji lokaliteta sudjelovali su Centar za istraživanje antikviteta južno-istočne Europe iz Varšave te Centar za konzervaciju i arheologiju Crne Gore. Poglašen najboljim turističkim lokalitetom u Crnoj Gori te mu je dodijeljena nagrada Wild Beauty Award 2016. Ove godine se obilježava i deseta godina otvaranja lokalteta za javnost.

Izložba će u Arheološkom muzeju Narona biti otvorena do 14. svibnja 2018.

Translate »
Skip to content