Ljubav na rimski način

Događanja predviđena za obilježavanje Međunarodnog dana muzeja u razdoblju od 18. travnja do 18. svibnja 2020. su bila otkazana zbog situacije s pandemijom COVID-19. Kao i svake godine Arheološki muzej Narona (AMN) sudjeluje u Edukativno-muzejskoj akciji (EMA) povodom obilježavanja Međunarodnog dana muzeja u organizaciji Sekcije za muzejsku pedagogiju i kulturnu akciju pri Hrvatskom muzejskom društvu. Tema ovogodišnje 25. EMA-e je Ljubav. Prijavu i opis programa AMN možete pronaći u knjižici na 58. str., na sljedećoj poveznici: http://hrmud.hr/3d-flip-book/25-ema-knjizica/

Sukladno temi i programu AMN (Ljubav na rimski način) želja nam je bila da učenici istraže „ljubavne veze“ između osoba koje su predstavljene kipovima izloženim u naronitanskom Augusteumu. Vjerojatno najpoznatiji par su Livija i August, ali kipovima su predstavljeni i drugi članovi carske obitelji: Julija i Agripa, Antonija Mlađa i Druz Stariji, Agripina Starija i Germanik, Agripina Mlađa i Klaudije. Iako je Julija prikazana s drugim suprugom, nakon njegove smrti udana je za Tiberija, tako da postoji još jedan „sretan“ par među naronitanskim carskim kipovima.

Ove godine organizatori EMA-e omogućili su da sudionici programe odrade sukladno svojim mogućnostima. S obzirom da je nastava do kraja školske godine bila online te su došli školski praznici, odlučili smo se program provesti na početku nove školske godine. U programu su sudjelovale srednje škole i gimnazija s područja Metkovića, Opuzena i Ploča. Učenici su u školama pod vodstvima mentora istraživali „ljubavne“ parove iz naronitanskog Augusteuma.

Kako nema mogućnosti za prezentaciju rezultata učeničkih radova u prostorijama AMN zbog loše situacije s pandemijom COVID-19 odlučili smo se za online prezentaciju putem digitalnih plakata koje možete proučiti na sljedećim poveznicama:

Ljubav na rimski način – politika i brak

Ljubav Julije i Agripe te Julije i Tiberija

Nažalost, nismo bili u mogućnosti 18. svibnja obilježiti Međunarodni dan muzeja, ali zato 17. listopada obilježavamo Međunarodni dan arheologije rezultatima učeničkih radova i uspješno završenim programom Ljubav na rimski način.

Zahvaljujemo se na sudjelovanju ravnateljicama i ravnateljima, mentoricama i mentorima iz Gimnazije i Srednje škole u Metkoviću, Srednje poljoprivredne i tehničke škole u Opuzenu i Srednje škole fra Andrije Kačića Miošića iz Ploča, a osobito učenicima navedenih škola koji su sudjelovali u programu.

Srdačan pozdrav do sljedeće EMA-e!

Arheološki muzej Narona

Translate »
Skip to content