Zaštitna arheološka istraživanja na prostoru Općine Pojezerje

Gostovanje izložbe “Zaštitna arheološka istraživanja na prostoru Općine Pojezerje” u Arheološkom muzeju Zadar  Od 15. ožujka do 01. svibnja 2019. godine u Arheološkom muzeju Zadar gostuje izložba “Zaštitna arheološka istraživanja na prostoru Općine Pojezerje”. Autorica izložbe je Konstanta Bukovac, kustosica Arheološkog muzeja Narona. Ovom izložbom Arheološki muzej Narona u Zadru predstavlja izabrane pokretne nalaze iz Pretpovijesne zbirke.

Radi se o nalazima pronađenim pri zaštitnim istraživanjima  devet brončanodobnih nadgrobnih kamenih gomila i jedne gradine, provedenim pri gradnji autoceste A1 na prostoru Općine Pojezerje (Dubrovačko-neretvanska županija) 2012. godine. Izvođači radova su bile tvrtke Arheo Plan, Habitat Geo, Kaducej,  Kaukal i Palisada. Na izložbi su na 9 dvojezičnih panoa, na hrvatskom i engleskom jeziku, doneseni osnovni podaci o tijeku i rezultatima istraživanja. Postupak iskapanja gomila na izložbi je prikazan pomoću 3 makete. Izložba je popraćena i video projekcijom te dvojezičnim katalozima “Gradina Podovača” (2017.) i “Zaštitna arheološka istraživanja brončanodobnih nadgrobnih gomila na prostoru Općine Pojezerje” (2018). Spajanjem istoimenih izložbi nastala je izložba koja gostuje u Zadru.

Podaci koji su predstavljeni javnosti ovom izložbom i u popratnim publikacijama uvelike nadopunjuju dosadašnje spoznaje o životu i smrti brončanodobnih stanovnika širega područja Donje Neretve i Dalmatinske zagore.

Translate »
Skip to content